Elhelyezkedés:

 

NÉZSA ÉS KÖRNYÉKE:

Nézsa egy csendes és békés település, Pest és Nógrád megye határán. Rendkívül egyszerű és gyors megközelíthetőségű, Budapest (30 perc) és Vác (15 perc) irányából. Budapest felől érkezve a 2/A autóúton (amely a közeljövőben autópálya lesz), a rádi leágazónál kell letérni, majd a Rád – Penc – Keszeg – Nézsa útvonalon jönni. Tiszta, ipari tevékenységektől, légszennyeződéstől mentes levegő jellemzi a környéket.

Lakosainak száma 1.200 fő körüli. A lakosok nagy része római katolikus vallású, szorgalmas ember.Nézsán megtalálhatók az alábbi szolgáltatások:

óvoda, általános iskola, posta, orvosi rendelő, fogorvosi rendelő, állatorvosi rendelő, gyógyszertár, tűzoltóság, COOP  és magán élelmiszer üzletek, presszók, cukrászda, virágbolt, horgásztó, kosár- és kézilabdapálya, focipálya. A környéken teniszpálya, golfpálya, kozmetika, fodrászat, műkörmös, strand, lovaglási és vadászati lehetőség található. A helyi labdarúgó csapat a megyei másodosztályban szerepel. Az általános iskola a település központjában található Reviczky-kastélyban működik.


A településen sok rendezvény (pl. falunap, szüreti felvonulás, búcsú, diákolimpia, versenyek stb.) kerül megrendezésre minden évben, találkozókkal (pl. motoros találkozó), ezen kívül nyugdíjasklub, néptánccsoport és baba-mama klub is működik Nézsán.

Nézsára és környékére jellemző, hogy a nyugat-európai emberek is kedvelik ezt a vidéket a szépsége és nyugodtsága miatt, ezért több településen is folyamatosan nő a külföldi ingatlan-vásárlók száma.

Gyönyörű természeti környezet jellemzi Nézsát és környékét, amely legjobban a Vas-hegyről figyelhető meg, amely 357 m magas, könnyen megmászható és csodálatos kilátást biztosít számunkra. Innen augusztus 20-án a budapesti tüzijáték is látható. A Vas-hegyen túl található a Csővári vár, amely szintén egy izgalmas kirándulóhely, valamint a szomszéd településen a Kő-hegy, amely 422 m magas.